Sagan om Sverige

Det var en gång ett gäng fattiga, halta, lytta skitiga och trötta människor. Dom var trötta på att bli utnyttjade av giriga brukspatroner som bara ville tjäna pengar, dom var trötta på att varje morgon gå ner till fabriken och för hoppningsvis kanske bli utvald att jobba för dagen, för en lön som var hälften sprit och kanske något öre. Dom var trötta på att inte kunna ge barnen varken mat eller kläder. Men dom var inte dumma inte!
Dom bestämde sig för att träffas, naturligtvis i hemlighet då man inte fick träffas hur som hellst, för att diskutera hur man skulle råda bot på detta. Så kom kvällen med stort K, man träffades och pratade, vände och vred på saker om hur man skulle lösa detta problem. Man såg ju att brukspatron vältrades i lyx, man såg hans feta barn och hur bra dom hade det, aldrig behövde dom vara hungriga eller inte ha tvättade kläder. Nä nu var det dags att råda bot på detta. Man pratade på detta möte om att, om ALLA kräver att få betalt i bara pengar, och att alla ska ha 20 öre/dag så skulle det bli bättre. Men då fick ingen svika, om någon i stället tog jobbet för 18 öre så var det kört, då skulle ingen kunna få 20 öre.
-Men vad skulle hända om brukspatron inte vill gå med på detta då?
-Då får vi helt enkelt förhandla, och om han ger ett allt för dåligt bud så kanske det skulle vara bra om vi hade några slantar sparade så att ingen jobbar under några dagar, för att visa att vi menar allvar. Eftersom att hela byn var samlade på detta möte och alla tyckte att det var en bar idé så tog man fram en tom burk och alla stoppade då en peng i den.
-Nu har vi en plan för vad vi ska kräva, och hur vi ska göra om brukspatron inte går med på detta, men om jag inte får något jobb en dag när allt detta är klart, hur ska jag då kunna köpa mat till barnen? Frågade en av deltagarna. Det var en väldigt knepig fråga.
-Om vi gör som så att alla i byn lägger en liten del av sin lön, som då kommer att vara mycket bättre än vad den är nu, till en kassa som de som under dagen inte fått något jobb kan få en liten peng till mat åt barnen så behöver man inte vara orolig för det.
Även detta var en bra idé tyckte alla. Så vad som där hade hänt var att man hade börjat samla ihop pengar till en strejkkassa och till en arbetslöshetskassa. Vilket gjorde att man helt plötsligt hade 2 vapen att använda mot brukspatron. På detta möte valde man även den person i byn som var bäst på att prata som skulle få gå till patron med arbetarnas krav.
Alla var spända av förväntan när dagen kom. Det hade varit hårda diskussioner om vad som skulle gälla, men tillslut så hade man kommit överens om att ingen skulle behöva jobba på söndagar, inte jobba mer än 12 timmar per dag och en lön på 15 öre i timmen.
Detta mina vänner, är början på Sveriges moderna historia och utveckling till vad Sverige kunde ha varit.
Då är frågan vad som skiljer sig från idag?
I mitt tycke, inte så mycket. Vi har idag människor som sitter hemma och "vaktar" telefonen för att kanske få komma ut och jobba några timmar. Vi har folk som tvingas jobba gratis, plus att naturligtvis företaget får statliga bidrag för att ha dessa slavar. Vi har folk som mest troligt snart kommer att tvingas jobba för lägre lön än andra, bara för att man är ung. Även idag tvingas gamla och sjuka att jobba bara för att någon, ofta helt utan medicinsk bakgrund, har bestämt (enligt riktlinjer från styrande regering) att personerna inte är gamla eller sjuka. Vilken utveckling va?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0