Försämringar i arbetsmiljön

Läste här att arbetsmiljölagen försämras av riksdagen från och med 1 juli 2014. Det innebär i korthet att om du jobbar på ett privat företag och meddelar om brister i arbetsmiljön så kan du bli av med jobbet. Då det idag är ett brott att bryta mot lagen, och företag kan inte avskeda en person som påpekar brott. Men då lagen blir avkriminaliserad så finns inte det skyddet kvar. 
Jag tror att det kommer leda till att ännu färre kommer att våga påpeka brister i arbetsmiljön och vi får ännu mer osäkra arbetsplatser. 
Än en gång visar regeringen hur mycket de bryr sig om de vanliga folket.
Det är uppenbarligen helt okej om någon dör på jobbet så länge som inte företaget tar skada av det. 

Allt hänger ihop

Varför har vi sjukt hög arbetslöshet i Sverige idag?
Varför har vi sämre och sämre betyg i skolan idag?
Och varför gör ingen något åt det?
 
Man kan väl tänka sig att det nya arbetspartiet bör göra något. Fast det är klart, de har ju satsat på de som jobbar. Gett dom lägre skatt. De har satsat på skolan genom att ta bort möjligheten för de elever som pluggar på yrkesförberedande linjer att läsa på högskola, och naturligtvis sänkt antalet högskoleplatser.
Men vänta nu, hur hjälper man de arbetslösa genom att sänka skatten för de som jobbar? Och ja, tvingar de arbetslösa att vara utan all stöd och hjälp de första 90 dagarna. Det gör man inte, och snart ska ni få veta varför.
 
Men skolan då? Betygen sjunker, så då får de som, när de är 15 år unga, bestämt sig för att gå en yrkesförberedande utbildning inte möjlighet att läsa vidare sen, för då löser man problemet med sämre betyg... Eller? Nä, så klart att man inte gör. Fast allt hänger ihop. 
Hurdå undrar ni säkert. 
 
Så här ligger det till, naturligtvis kan inte regeringen gå ut och säga att man tycker att det är bra med hög arbetslöshet, dom räknar helt enkelt med att de svenska folket är för korkat för att fatta. Om mbarett ett, som allmänheten definierar som ett, problem, men själva tycker man inte att det är något problem så gör man naturligtvis inte något åt det. Vilket är precis vad som händer nu. 
Man vägrar försöka lösa arbetslösheten för att gynna företagen, så länge som arbetslösheten är hög så är det lättare för företag att hålla ner lönerna för arbetarna.
Ja men det är ganska logiskt ändå. Kolla bara bostadsmarknaden till exempel, finns det många lägenheter så sjunker priset, dvs att tillgången är större än efterfrågan. Samma sak gäller på arbetsmarknaden, när tillgången på arbetare är stor ( hög arbetslöshet) så hålls priset på arbete nere ( lönen). 
ja, okej. Det låter rimligt, men vad har det med skolan att göra?
 
Om man begränsar möjligheten för vissa grupper av människor (de som valt yrkesförberedande utbildningar) så minskar deras möjlighet att ta ett jobb utanför deras grundyrke, vilket leder till att yrken som många utbildar sig till får ett överskott av arbetskraft, dvs tillgången ökar, vilket sänker lönerna. 
Usch, det låter nu soaritt regeringen gör detta med flit, javisst gör de det. 
Men allvarligt talat, det här låter inte alls bra, hur ska vi lösa det?
 
Vi måste börja med att byta regering, till en regering som ser människor och inte bara arbetskraft (som ska vara gratis)
När vi gjort det om ca 13 månader så börjar jobbet. Vi måste börja med att ge arbetslösa en chans att komma in på arbetsmarknaden genom bland annat jobb, praktik och utbildning. Ett bra sätt kan vara att börja bygga bostäder, då det är en stor bostadsbrist i Sverige idag. 
Sen måste vi se till att alla har samma möjlighet att kunna läsa vidare till något annat om man skulle vilja det, dvs faktiskt satsa på utbildning. 
Vi måste se till att de som ändå inte kommer ut arbete har en arbetslöshetsförsäkring som man kan leva på medan man är mellan jobben. 

RSS 2.0