"Flexade"

Kommunal flexade musklerna. Det räckte för att få igenom några av kraven vi hade.
Känns bra på ett sätt, men lite surt samtidigt. Visst, man ska inte hoppas på att det blir strejk, men samtidigt så tror jag att Svenskt Näringsliv och SKL skulle behöva en liten knäpp på nosen.
Nästa avtalsrörelse kommer det att bli på samma sätt. Och vi kommer säkert att behöva flexa musklerna då också. Så det är bäst att inte ligga på latsidan fram till nästa avtalsrörelse, vi måste fortsätta träna och bygga upp våra muskler så vi blir ännu starkare. Det gör vi enklast genom att vara tydliga i vad vi vill, att se till att alla förstår vikten av att vara med i facket.

Vi visade idag att vi tillsammans, kan göra skillnad för att tillgodose alla medlemmars, och ickemedlemmars som åker snålskjuts på oss andra, egoistiska behov. För någonstans så har vi som är med förstått att för att Jag ska kunna få det bättre måste Jag ha med mig flera andra som också vill ha det bättre. Vi måste tillsammans enas om vad som är viktigast just nu och gemensamt driva på dessa frågor. Om vi gör det kommer vi att lyckas, vilket vi fått bevisat för oss nu.

Men om alla hade tänkt som vissa gör. "Varför ska jag vara med i facket, dom gör ju ändå inget för mig?" Eller; "Jag behöver inte vara med, jag får ju ändå ta del av allt?"
Om alla skulle tänka så skulle vi inte ha något fack, vi skulle inte ha någon som kan sätta den pressen på arbetsgivarna, och då skulle vi vara helt utelämnade till deras goda vilja.
Efter vi satte kravet på 1740kr på 3 år så sa arbetsgivaren nej, ni får 6.8% på 3 år. Vilket, räknat på min lön, skulle ge 1440kr ungefär. OM Arbetsgivarsidan själv hade fått bestämma så hade det garanterat inte varit tal om så höga belopp. Om det över huvud taget hade varit tal om någon löneökning...

Kampen mot f.d. Svensk arbetsgivaförening och SKL.

Om inte SKL, med Svenskt näringsliv(f.d svensk arbetsgivarförening) i ryggen och Kommunal, med samtliga medlemmar och LO i ryggen kommer överens så börjar snart en konflikt.
Enskilda personer kommer att bli drabbade på ett eller annat sätt om konflikten bryter ut, allt detta för att på sikt bland annat försöka utjämna löneklyftorna mellan kvinnodominerande och manligt dominerande yrken, även för att försöka få bukt med s.k delade turer. Det innebär att man jobbar en stund på morgonen får sedan åka hem några timmar och komma tillbaka och jobba på kvällen.
Jag vill se en utjämning av lönegapen. Visst kommer olika yrken att tjäna olika mycket, men de klyftor som finns idag är inte rimliga.
Detta är då något som SKL och svenskt näringsliv inte vill ha, dom vill fortsätta trycka ner kvinnor och kvinnodominerande yrken. Snacka om 1800 tals tänk.
En kusin till mig sa, måste man se det som kvinnor och män? Om det ska vara jämställt ska man inte se alla som människor? Och ja det tycker jag verkligen, men då man tydligt kan peka på stora skillnader i löner, ju fler kvinnor som jobbar inom ett område ju lägre lön så är vi inte där än.
Det skiljer i snitt ca 7000/månad mellan byggnadsarbetare och barnskötare. Skulle byggnadsarbetaren bara tyst acceptera om det var barnskötarna som tjänade ca 7000/månaden mer än han? Jag är tveksam.

Kommunal är Sveriges största fackförbund. Om någon ska kunna få igenom en förändring så är det vi! Tillsammans med LO naturligtvis!!!

Kommunal Tar Fighten!

Det har varit tyst här på senaste tiden. Det har sina orsaker, men inget som jag behöver gå in på nu.

Kommunal tar i alla fall fighten och varslar om stridsåtgärder för att SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) inte vill se jämställdhet. Dom vill att löneklyftorna mellan kvinnodominerande och mansdominerande yrken ska fortsätta växa. Dom, med Svenskt näringsliv i ryggen, sparkar på personerna som jobbar inom de yrken genom att säga ungefär såhär. "Ni mina små slavar, ni är minsann inte värda något. I alla fall inte så mycket som de stora starka karlarna som jobbar inom industri. Ni gör minsann inte rätt för er. Ni har minsann inget tungt arbete, utan sitter mest och latar er, därför så vill vi inte höja era löner med samma nivå som de stora starka industrimännen." Detta är inte bara ett hån mot vi som jobbar inom vård och omsorg, vi som tar hand om de stora starka karlarna när dom blir sjuka och gamla, det är kränkande och diskriminerande.
Vi inom vården sitter i ett lite trångt läge, då vi har svårigheter att själv hävda oss. Tur att vi har hela LO familjen bakom oss, och som kommer att stötta oss hela vägen.
6.8% på 3 år pratas det om. Men även 1740kr på 3 år för de som i snitt tjänar mindre än 25 000/månad. Så med lite matematik inser man att det inte är många kronor det rör sig om, men ack så viktiga kronor för att de yrken med många kvinnor inte ska halka efter ännu mer. Om SKL och Svenskt Näringsliv hade haft någon form av ansvarskänsla så hade man accepterat detta.

Det pratas mycket om ansvarstagande, och då kan man ju undra när Svenskt Näringsliv och Urban Bäckström ska börja ta ansvar och sluta diskriminera kvinnor.

Äntligen!! :)

Woho!!
Var och köpte mig ett flugfiskespö får några dagar sen!! :)
Nu är det bara att invänta så man kan ut och lära sig. :)

RSS 2.0