Uppryck & hemligjeter

Dax att försöka rycka upp sig lite.
Har lite svårt att släppa tanken om alla fantastiska vikarier som finns inom kommunen. Jag tycker dom gör ett fantastiskt jobb, och alla vet att kommunens verksamhet inte skulle fungera utan dessa.
Dock tycker jag att ag inte visar det tillräckligt, dels så finns det svart på vitt att det behöver anställas, men man gör det inte.
Lönen, gäller väl iofs för de flesta "golvfolk" kan jag tycka.
Så är det väl överallt, oavsett företag eller statlig verksamhet. De som faktiskt ser till att verksamheten fungerar får den minsta biten av kakan.
Ta alimak exempelvis. Nu tjänar väl de som jobbar där kanske inte så dåligt ändå jämfört med andra ställen. Men hur stor del av den enorma vinst dom gör får arbetarna, dom som faktiskt ser till att företaget gör vinst?

Tycker att det är dags att kommunens vikarier sluter sig samman och ställer lite krav på kommunen.
Undras hur bra verksamheten skulle bli om kommunen var helt utan timvikarier i 2 veckor?

Tänkte avsluta med att beskriva en hemlighet i form av en dialog.

- Vad sa du till mannen där borta?
- Jag sa att han skulle arbeta raskare.
- Vilken rätt har ni att befalla över honom?
- Jag betalar honom för det.
- Hur mycket betalar ni honom?
- 10 kronor om dagen.
- Varifrån får ni pengar att betala honom med?
- Jag säljer sten.
- Vem hugger stenen som ni säljer?
- Det gör han.
- Hur mycket sten hugger han om dagen?
- Åh, han hugger en hel del sten på en dag.
- Hur mycket får ni för det?
- Ungefär 50 kronor.
- Men då är det ju han som betalar er 40 kronor för att ni går omkring och befaller honom att arbeta raskare.
- Ja, men jag äger ju verktygen och maskinerna.
- Hur blev ni ägare till dem då?
- Jag sålde huggen sten och fick in så mycket pengar att jag kunde köpa verktyg och maskiner.
- Vem hade huggit stenen?
- Tig dumbom!

En ganska talade dialog om hur det tyvärr fungerar idag.

Böter

Om jag utför ett uppdrag åt min arbetsgivare, med deras fordon och råkar få en parkeringsbot kan dom ju för tusan inte säga att jag ska betala den.
Jag har kollat igenom all information vi har fått gällande bilar, och bara hittat en sak om böter. Och då står det så här; "Kommunen betalar inte böter som ådömts förare vid användning av kommunens fordon".
För mig betyder det att dom inte kommer att betala böter om jag exempelvis kör för fort, vilket jag helt och hållet köper. Men böter som ådöms bilen då??? Står det ingenting om.
Nästa fråga, vad händer nu om jag inte betalar denna? Jo kommunen får betalningsanmärkningar, och tillslut fogden. Tror inte ens kommunen har makten att flytta över betalningsanmärkningar från dom till person.
Då är bara frågan om dom kan sparka mig, för exempelvis illojalitet mot arbetsgivaren? Å andra sidan. "Jag får sparken för att kommunens bil fått en p-bot som dom försöker tvinga mig att betala". Låter inte så bra i mina öron i alla fall.

2 500 00 / 80kr

2 500 000:- Var vad kommunens fest till oss kostade enligt västerbottensnytt. Eller som kommunen ser det 80kr/anställd. De låter inte så farligt alls.
Om man då räknar på det...

Enigt denna sida har kommunen 2 861 546 000 i skatteintäkter. 

Enligt denna sida har kommunen för 2011 71 580 invånare. 

Om vi då antar att alla betalar skatt får vi fram att gemeneman i snitt betalar 40 303kr/år i kommunalskatt. 

Vidare kan vi se att, om vi räknar lite högt, vi räknar på att kalaset gick loss på 2 861 546kr för att underlätta lite. Då är vi nere på en 1000del av skatteintäkten. Vilket då leder till att kostnaden för gemeneman i skattepengar blir 40,3kr... fast

Då är ju denna fest bara en gång per mandatperiod, vilket innebär var 4:e år.

SÅ då får vi i slutändan att för skattebetalarna i skellefteå kommun så kostar kalaset 10kr/år.

Inte alls så farligt. Sen om man då vill räkna ännu mer så kan man ju räkna bort 10x4x8000= 320 000 som kommunarbetarna betalar i skatt, för att då få fram en siffra för vad det kostar för icket kommunarbetare.

Fortfarande räknat på 2 861 546-320 000=2 541 546

2 541 546/(71 580-8000)=39,97

39.97/4=9,975

Så ganska högt räknat har det inte ens kostat 10kr/år för icket kommun anställda. 

Det är väl inte så farligt med tanke på de låga löner som är inom många yrken inom kommunen, de antal vikarier som lever otryggt, inte vet om dom kan betala hyra månaden som kommer. 

Avslutar med att skänka en tanke till kommunens vikarier, utan dom skulle kommunen rasa samman. Kommunen behöver er så mycket att nära 500 av er skulle kunna få heltidsjobb hos kommunen. 


Torka

Känner att jag har lite bloggtorka...
Någon som har tips och idéer på saker som man kan skriva om?

Skellefteå Kommuns Evenemang

Trevlig och kostsam tillställning. Jätte kul att kommunen visar att dom tycker om sina arbetare. Och att dom är villig att lägga så mycket pengar på det. Har iofs ingen aning om vad det kostade, men jag tror inte att det var gratis i alla fall.
Undras vad de som jobbade och inte hade möjlighet att delta får?
Skulle dock vara lite önskvärt att lägga ett sådant evenemang på en veckodag för att kanske underlätta lite för vi som jobbar helg? Men då kan ju ingen annan vara med? Fast det kan dom ju, är en fråga om prioriteringar. :P
Får väl avsluta detta inlägg med att skänka en tanke till alla kommunens vikarier som har det väldigt otryggt. Hoppas alla skänker en tanke till dom. Det är i alla fall något.

6 timmars arbetsdag

Som många vet så är Socialdemokraterna västerbotten äntligen för 6 timmars arbetsdag!
Det känns lite "jobbigt" att måsta ge moderaterna lite cred. Men dom har faktiskt haft rätt på den punkten. Förnyelse, i runt 100 år så har vi haft 8 timmars arbetsdag/ 40 timmars arbetsvecka, så det är väl klart att det är dags att förnya, bara synd att det tog så lång tid för Socialdemokraterna att inse det. 
 
Men med ökade krav på vinst och effektivisering inom industrin, personalnedskärningar och ökat ansvar och press på personalen.
Fler arbetsuppgifter/personer att ta hand om med minskad personal inom vården vilket i alla dessa ovan nämnda fall ökar belastningen på kroppen så är det på tiden att det blir ändring på detta. 
Vi kommer att slita ut oss mer och mer, snabbare och snabbare. Samtidigt som vi snart säkert kommer att måsta jobba tills vi är 75, då de flesta kanske inte kan jobba längre än till man är 55 så måste vi på något sätt försöka se till att vi orkar hålla ihop hela livet.
Så än en gång lite cred till moderaterna i just denna fråga om att det behövs förändring. 
 
 

RSS 2.0