Samvete

Lite synd att man ska ha ett samvete. Lite synd att man ska bry sig om andra. Våran största styrak, och våran främsta svaghet. 
Vi väljer att inte ta fajten, många gånger för att det missgynnar en eller flera av de människor som vi jobbar med. Som arbetsplatsombud måste man lära sig att ibland bortse från en grupp av människor för att kunna gynna en annan. Dvs att jag måste kunna bortse från min(a) brukare/kunder/klienter, vad man väljer att kalla dom, för att mina kollegor ska få det bättre. 
Jag tror att det är en av anledningarna till att vi inom vård och omsorg idag har lite sämre löner och lite sämre villkor än många andra. Vi väljer att bry oss om andra i stället för oss själva. Vilket också gör att vi är de bästa på vårat jobb. 
Men det har sitt pris, kolla bara på senaste förhandlingen. Arbetsgivarparten blev rasande då vi krävde samma löneökning, i kronor räknat, som övriga LO förbund. 
Kära vänner, jag säger inte att vi ska strunta i de som vi hjälper, de personer som vi finns för så att deras vardag kan fungera. Jag säger att det är hög tid att arbetsgivarna börjar se de jobb som vi gör som bra. 
Dom sitter och säger att vi gör ett bra jobb, men där tar det slut. När man påpekar något, när man ber om något så finns det inga pengar, då är man inget värd helt plötsligt. Bara en siffra, en negativ siffra. För vi ska veta att vi inte producerar, vi kostar bara pengar. 
Då folk ibland har upplevt mig otydlig så ska jag nu vara tydlig och säga att detta inte nödvändigtvis händer på alla arbetsplatser runt om i Sverige. 
Jag pratar inte om saker som händer på min arbetsplats, jag pratar om saker generellt. I mångt och mycket så gör jag alltid det. 
Men mina vänner, tänk på att det är vi som har makten att förändra, vi har makten att göra något bättre av det vi idag har. Men då måste vi stå enade och våga. 

Så sant som det är sagt

Man lär sig något nytt varje dag.
För ett par dagar sedan så fick jag lära mig att om man jobbar 20% eller mer natt så ska man gå på nattkvot eller vad det nu heter.
Då min chef sa det så blev jag väldigt förvånad då jag aldrig hört detta förr.

Får väl se vart detta tar vägen då.

Tankar runt partiledardebatten

Jag ska göra mitt bästa för att försöka se neutralt på denna debatt. Som vanligt när det gäller politik så är det svårt att tolka svaren från respektive part. 
Om vi kollar på Fredrik Reinfeldt så tycker jag att hans svar på att arbetslösheten, ungdoms och även långtidsarbetslösheten, har ökat så säger han att vi har 200 000 fler i arbete. Men i det är helt ovidkommande, vi skulle kunna ha 1 000 000 fler i arbete, men så länge som arbetslösheten ökar så har politiken inte gjort tillräckligt. Fredrik pratar om bidraggsuppbyggnad, och jag förstår inte vilka bidrag han pratar om. 
Han pratar om att säkna avgiften för a-kassan. Den avgift som han själv höjde vilket inte kan ses på annat sätt än som ett misslykande av hans politik.När han pratar om hur jobbskatteavdraget skapar jobb så sgäer han inget om att det skapar jobb, utan bara att man får mer kvar i plånboken. Visst skulle väl en ökad köpkraft kunna skapa jobb, men då de största summorna går till de som redan har det bra så finns det en övervägande risk att pengarna bara läggs på hög och därmed blir det ingen ökad köpkrat och inga jobb.Fredriks respons på "90 dagars garantin" för unga arbetslösa tycker jag var något konstig, han säger att han vill att ungdomar ska få hjälp från dag ett och inte måsta vänta tre månader. Vilket är precis vad Stefan Löfven säger. Om jag inte är ute och cyklar så i alla fall för ett år sedan så var du som arbetslös tvungen att vänta i tre månader innan du kunde få något stöd från arbetsförmedlingen.  
Stefan Löfven är tydlig med att vi behöver satsa på jobb och skola. Dock lite oklart var man ska ta pengarna ifrån, till skillnad från Reinfelt som vi vet tar pengar från skattebetalarna och strör ut. Stefan säger att om det blir ett 5:e jobbskatteavdrag så kommer det att vara kvar, men att socialdemokraterna är emot det. Jag personligen är också emot det, men skulle inte ha några problem med att man drog tillbaka det. Dock förstår jag hur Stefan tänker där. Om varje ny regering skulle upphäva allt som man var missnöjd med så kan jag garantera att vi inte skulle ha någon semester kvar idag, ingen barnledighet mer än en till två veckor kankse. Som Stefan säger så måste dom utgå från det läge som råder just då. Han var tydlig med att vi måste satsa på skolan, och ge arbetslösa ungdomar möjlighet till någon form av åtgärd inom 90 dagar. 
I övvrigt om debatten så tycker jag att båda parter var framåt, jag kan inte se någon klar vinnare. Båda parter tycker jag höll debatten på en hyfsad nivå. 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Annars så är det väl kul att statsministern äntligen slutar fega och äntligen tar debatten trots flera inbjudningar. Tror jag skrivit det tidigare, men Fredrik Reinfeldt vill gärna påpeka att Socialdemokraterna inte har ett regeringsalternativ. Men så är inte fallet. Vi har ett alternativ, och det är vi. Om vi sen måste samarbeta så får man ta det då. Inte göra som moderaterna och avdemokratisera hela riksdagsvalet genom att bilda alliansen. Det gjorde att vi frångick pratipolitiken och halkade in i en blockpolitik. Allt detta bara för girigheten att få möjlighet att driva deras politik. För helt ärligt, hur mycket av KD och C "riktiga" politik har vi fått se?

Förslag för trafiksäkerhet

Regeringen pratar om jobbskatteavdrag som att det är personer med låg inkomst som gynnas mest av det. Men vilken människa som helst förstår ju att så inte är fallet. 
Regeringen försöker få det till att om jag tjänar 10 000kr/månad och får en skattelättnad på låt säga 2% så skulle det bli en högre summa än för dig som tjänar 60 000kr/månad och får samma skattelättnad på 2%.
Snabb matte. 2% av 10 000 = 200kr 2% av 60 000 = 1200kr. 
Så, svart på vitt, ju sämre inkomst desto mindre pengar. 
Moderaterna vill ju då att man räknar i %, och då måste jag ställa frågan, var handlar man i %. I vilken affär kostar en liter mjölk 0.5% av din månadslön, vilken hyresvärd tar ut en hyra på 10% av din månadslön? Vad jag vet ingen. 
 
Nu till mitt förslag. 
Som det ser ut idag så är bötesbeloppen för trafikförseelser satta i kronor. Vilket gör att Krösus Sork som har en stabil inkomst på 60 000 i månaden utan problem kan "unna sig" en fortkörning då det ekonomiska "straffet" knappt är märkbart. 
Så mitt förslag är ,något som jag tror moderaterna skulle vilja anamma då dom pratar väldigt kärt om procent, att bötesbeloppen görs om till en procentsats av din totala årsinkomst. Syftet med bötesbelopp är inte att dra in pengar till staten, utan det ska vara en tankeställare för att hålla sig till trafikrglerna. Har man gott om pengar så spelar det i dagsläget ingen roll utan man kör på som en vilde ändå. Nu gäller detta naturligtvis inte alla. Så om man kunde få bötesbeloppet att följa inkomsten på ett annat sätt än idag så tror jag att Sverige skulle bli ännu mer trafiksäkert och ett steg närmare nollvisionen. 

Rättighet/skyldighet

Många idag tar mycet förgivet. Saker som föräldraledigt, semester och sociala skyddsnät. Ibland måste man stanna upp och tänka lite på hur det kommer sig att vi har dessa saker idag. Och man kan väl säga att det beror på rättigheter och skyldigheter som Sveriges invånare har. Det beror på att för runt 100 år sedan så fick Sveriges befolkning en skyldighet, men även rättighet. Och det var rösträtten. 
När vi fick den så var Sverige ett fattigt land. Men efterhand som åren gick så blev vi rikare och rikare. Idag så går vi bakåt i utveckligen, vi blir fattigare och fattigare i Sverige idag. Och det med en regering som för "framtidens politik". Det är då verkligen ingen framtid som jag ser fram emot. Nog om historia, nu till skyldigheten.
 
Vi som myndiga personer har idag, vad många ser som en rättighet, en skyldighet att gå och rösta. Jag hör många som använder argumentet att det inte spelar någon roll, det är bara en röst. Men, om man kollar historiskt, så har det en fruktansvärt stor betydelse, eftersom jag kan nästan garantera att vi fortfarande hade varit ett fattiglt land utan social trygghet om vi inte fått skyldigheten att alla myndiga medborgare skulle rösta. 
 
På söndag har är det dags att rösta i kyrkovalet. Jag kommer att gå och rösta, för det är min skyldighet. Jag ser det som min skyldighet, inte för att jag är religös, för det är jag inte. Utan för att göra vad jag kan för att hindra främlingsfientliga, odemokratiska och diskriminerande grupper att få inflytande. 
Om du känner dig osäker på hur man gör när man röstar, hör av dig. Om jag inte har möjlighet att följa med dig finns det säkert någon annan som har det. 
 
Det viktiga är Att du röstar! Att du gör din röst hörd!

RSS 2.0