Nytt kollektivavtal

Sådär, då var sveriges kommuner och landsting överens med kommunal om att vi är värda 650kr mer i månaden. Inte de bästa, men med tanke på vad svenskt näringsliv har satt för ribba så är det väl ändå en liten vinst. Man kan lite snabbt räkna ut att svenskt näringsliv tycker att de personer som jobbar inom offentlig vård och omsorg bara är värda 563kr mer i månaden.
Likaså ingångslönerna ökade med 650kr. Bättre de än Björklunds förslag på att sänka lönerna med 25%.
Det har även blivit förbättringar i visstidsanställningarna samt i TFA (trygghetsförsäkring arbetsskada) där är självrisken slopad och försäkringen gäller från dag 1.
Mer finns att läsa på kommunals hemsida.

Panik

Snart första maj, och jag bestämde mig just för att byta appell. :S Kanske inte de smartaste draget, men dock så var den bättre. Öva öva öva!
Läste i en artikel i norran igår att S fortsätter upp och M fortsätter tappa. Låter ju inte helt fel, dock ska man ju inte glömma att det är bara en mätning och inte är helt tillförlitlig.
Kommunal gör nu allt som står i våran makt för att få till stånd ett avtal innan löneavtalet går ut den sista april. Får se vad SKL (Sveriges kommuner och landsting) säger. Om DOM är intresserade av att få ett avtal, eller om man ska måsta ta till stridsåtgärder.

Aktivism!

Känner att inte har varit så aktiv som jag skulle vilja här. Men jag skyller på att det är sjukt mycket nu på jobb och liknande. Men det blir förhoppningsvis bättre.
Nu börjar maj närma sig, och då kommer man väl mer eller mindre att bli stockholmare under en period, ska ner tre svängar under maj dit, och en sväng till Göteborg också.
Läs här hur Wiehe tackar borgarna med flera för inspiration!

Ungdomsarbetslösheten

Vad gör regeringen åt den?? Står och säger, "Det ska löna sig att arbeta"
Bra jobbat där!!

Frustration och pers.ass

GRATTIS pers.ass! Ett lite tryggare arbete! Det var på tiden!! Vad bra att Kommunal tar ansvar för sina medlemmar och gör det lite bättre!!
Sen kan man bli väldigt frustrerad på motparten som uppenbarligen inte vill att pers.ass ska ha de tryggt på jobbet?? Hur tänker man som arbetsgivare då? Ja skulle gissa att man tänker i pengar, pengar och pengar... Skulle jag tro.
Nä nu är det dags att öva lite tal och läsa lite att satser...

Vad är problemet?

Vad är problemet med att lyssna på personal som chef? Eller vad är problemet med att över huvud taget vara tillgänglig? Eller till och med utföra överenskommna saker??
Ja frågorna är många, men man får stå ensam utan svar, då det inte finns någon som kan svara.
Står det i ansökan till chefsjobb att man inte får vara anträffbar, inte lyssna på personal eller hålla överenskommelser??
Verkar nästan som det kan jag tycka?
Är det etiskt och moraliskt rätt att låta en person slå sönder allt den äger och har, bara för att man som personal inte har befogenhet att hindra det? Är det korrekt att göra på detta vis?
Är det korrekt att skära ned på personal bara för att det på papper ser ut som att man är mycket folk? Är det korrekt att lägga skulden/uppgiften på personalen att se till att ordna så att man kan vara mindre folk?
Vi måste sikta på att vara 3 st på morgon och kväll, vilket innebär förvaring. Vi kan inte åka och handla, ta med en brukare till vårdcentralen för att ta blodprov.
"Men ni är redan för mycket folk" NEJ! De är vi inte. För vi klarar knappt verksamheten som det är just nu.
Jag blir så less!

Ansvar

Svenskt näringsliv tjatar om att facket måste ta ansvar. Och med det menar dom att vi inte ska kräva högre lön bland annat.
Rimmar dåligt i mina öron. Vi tar ju ansvar, vi kräver högre lön och bättre arbetsförhållanden för våra medlemmar så att dom kan jobba bra och effektivt för att det ska gå bra för företagen.
Så någonstans är det väl företagen och svenskt näringsliv som borde ta ansvar och ge oss bättre lön, kortare arbetstid, bättre anställningsvillkor och en trygghet på jobbet så att man kan jobba bra och effektivt när man är på jobbet och undvika sjukskrivning pga överbelastning och stress.
Så det är dags för Svenskt näringsliv att göra som dom säger och ta ansvar!!

Arkelsten

Har ju skrivit tidigare att jag mailat till Sofia Arkelsten, men att hon inte har svarat. Undras om det kan bero på att hon varit upptagen med att hitta på en "bra historia" till hennes avgång.
Kan tycka att moderaterna eller kanske farmför allt Reinfeldt har en ganska så dålig människosyn, eller ja kvinnosyn i alla fall. Dom verkar ju i deras ögon inte vara värda vatten. Bara utnyttja dom och sen kasta bort dom när dom gjort sitt.
Fast vänta nu... Det låter ju som alla arbetare också... *hmm* kanske finns ett samband?
Enligt alliansfritt, Reinfeldt har i och med partisekreterarbytet talat om ”tempoökning” och att Moderaterna nu (när Arkelsten är borta?) kommer ”bli smartare”.
Spännande. Det säger ju ganska mycket.

Aja, nu blir det natti natti!

Framtiden

Framtiden kommer allt närmre, men ändå när det är dags för framtiden att komma så försvinner den och blir nutid.
I min framtid så är det snart första maj, UNG utbildning och LO kongress.
Sitter för tillfället med alla motioner inför kongressen, borde redan ha läst igenom alla men har varit så mycket annat.
Och så borde jag fila på apellen till första maj med.
Hoppas nu att alla kommer och deltar i demonstrationståget!!

Ojdå!

Vinst idag igen!!! UNDERBART!!
Snöstorm, chek. Sommardäck check... Spännande
Fått feedback på apellen, måste sätta mig och kolla på det, skulle egentilgen göra det idag men har inte hunnit.
Nä, fila lite på apellen!
Go natt alla glada!

Skolinfo

Har varit på skolinfo idag, och ska även de på onsdag.
Riktigt roligt attfå komma ut å prata lite "vett" me ungdomar, känns ändå lite som att det finns ett växande intresse för det fackliga. Och det tror jag är självklart då man väl fattar hur viktigt det är.

Freestyle

Tänkte freestyla lite idag!
Försöker plöja lite kongresshandlingar, har väl tagit mig igenom snart ett kilo av 2.5kg handlingar, många bra motioner hittills. :) Bara att hoppas man kan få igenom några vettiga då :D
Blev lite spännande idag när jag kastat på sommardäcken på bilen och nu när man skulle hem från jobbet så ligger det ett antal centimeter snö på vägen.... Missade dock bara en avfart. :P Konstaterade dock att saaben kan köras på bredden med :D
Som många vet så håller det på att ska tecknas nya kollektivavtal, vilket är bra, det som inte är så bra är att Svenskt Näringsliv tycker att vi är oansvariga som vill ha högre lön. Helt förståeligt då det mest ansvarsfulla vi skulle kunna göra, enligt dom, är att kräva lönesänkningar, längre arbetsdagar, och sämre arbetsmiljö. Men vem vill ha det? Det är ju faktiskt en fråga om egoism, precis som att vara med i facket och att ha en hög a-kassa.
Jag skiter väl fullständigt i om Du som arbetslös har "bra" betalt, då jag tror att alla vill arbeta. Däremot så skulle jag bry mig väldigt mycket om Du hade en låg a-kassa, för då sätter det press på min lön, det bli då svårare att få upp min lön då det finns "hungriga lejon" som kan tänka sig att ta mitt jobb till en lägre lön, vilket gör att jag måste hålla tillbaka på lönekrav för att få behålla mitt jobb.
Ser nu fram emot efter att ha jobbat idag, jobb i morgon, måndag, tisdag, onsdag och torsdag, samt lite arbete på lördag innan hockeyn.. Och sen lite välförtjänt ledighet. :D

Strejk!!

Nu börjar det dra i hop sig för arbetarrörelsen att visa att vi faktiskt är starka tillsammans!!
Handels varslade om stridsåtgärder för ett tag sedan, vilket innebär att om det inte träffas ett avtal innan nu på fredag så kommer, här i Skellefteå, Jula och Kuusakoski (eller hur dom nu stavas) att gå ut i strejk. Sen kommer även ställen som Serveras centrallager, Chlas ohlsons centrallager att gå ut i strejk med. Har även hört nämnas att om strejken varar i över en vecka så kommer några förbund att sympatistrejka. Det är bra, det behövs lite press nu, när arbetsgivarorganistationerna med Svenskt Näringsliv i spetsen vägrar förhandla och ger riktiga skambud!!! 
Upp till kamp mina kamrater! Vi kan inte längre vara passiva och titta på och tro att allt ska lösa sig. När vi har regeringen mot oss, samt att hela arbetsgivaroganisationen också är inne på att sänka lönerna för oss!!
Nä!! Så har ni inget att göra under helgen och känner att det är något för er (förutsatt att de skulle bli strejk) åk förbi på jula eller kuusa och hjälp strejkvakterna där!! Visa att vi inte tar vad skit som hellst!

Friskt vs. Sjukt

Dagens samhälle präglas till viss del av ord som sjuk och frisk. Normal och onormal.
Men då är ju frågan vad dessa ord betyder.
Är det friskt att sikta på att vara smal och lång, stora bröst och fin rumpa? Bara för att det är vad samhället vill ska vara normalt och friskt. Gärna att du har stora läppar med. Och nu pratar jag naturligtvis om en kvinna. Som man ska du vara lång, ha stora muskler, helst mycket pengar också gärna en Ron Jeremy mellan benen så att säga. Och det bara för att det är så det ska vara.
Om man då kollar på verkligheten så ser det ju inte ut så. SUPRISE!!!!! Eller? Tror inte att det är så många som är förvånade över det.
Normalt är väl att jobba 7-16 måndag till fredag. Ledig alla röda dagar och helger? Eller? Hur stor andel av arbetarklassen exempelvis är det? Njae visst är det ganska många, men vääääldigt långt ifrån alla. Idag är det normalt att Coop ska ha öppet till 22, samt att dom ska ha öppet alla dagar? Visst samhället har förändrats, vilket har medfört andra krav från allmänheten.
Vilket innebär att även andra rörelser måste förändras. Det är vanligt idag att många jobbar inom flera olika arbetsområden, dvs ena dagen på ett äldreboende och nästa dag på coop kanske. Vilket gör det svårare för dagens fackförening att ta hand om dessa. Det är något som MÅSTE bli bättre omgående!! För hoppningsvis redan i slutet på maj i år. :)
Nä men vad jag vill mena med detta är att tänk er för innan ni använder ord som normal, och frisk exempelvis. Finns säkert många andra också skulle jag tro.

6 timmars arbetsdag!

Socialdemokraterna i västerbotten röstade förra helgen igenom att vi står för 6 timmars arbetsdag!
Bara fördelar, det kommer minska sjukskrivningar, det kommer att bli lättare att synka dagens arbetsmarknad med detta då man på flera ställen hör att man inte kan anställa på heltid för att det inte fungerar för verksamheten. Utmärkt läge att anställa på heltid nu då.
Det kommer att minska förslitningsskador inom utsatta yrken.

Löwenhööks briljanta idé!

Känner att jag inte har hängt med riktigt senaste veckan. Men det blir väl bättre i framtiden.
Kom på att jag glömde nämna att LO:s ungdomssekreterare var med oss uppe i västerbottensfjällen. Riktigt roligt att hon följde med. :D
Hörde dock på radio att Andreas Löwenhöök tycker att vi borde ha ambulerande läkare för att ta hand om våra äldre, tanken är väl kanske inte jättedålig. Men på riktigt, hur ska de spara resurser? Jo de ska skapa mindre ambulanskörningar, precis som att han menar att äldre ringer ambulansen när dom mår dåligt. Han säger äldre behöver en vårdande hand av en läkare. Menar han då att när de äldre bilr sällskapssjuka så ringer man ambulansen, bara för att de ända sällskap som duger är doktorer?? Hade nog varit en bättre idé med Sjuksköterskor, som faktiskt kan lägga om ett sår, och som faktiskt är van vid patientkontakt och har någon form av social kompetens. Inte för att alla läkare saknar social kompetens, men inbland undrar man om det står i anställningsannonsen att man inte får ha social kompetens.
Och med dessa enorma besparingar som görs så ska man då kunna hålla andra ambulanser drivande.
Är det kanske inte i stället läge att han säger åt sitt parti att lätta på plånboken lite??? Det är ju trots allt därför att dom inte vill ge något statligt stöd till kommun och landsting som man tvingas bespara...
Och då vi har ett välfärdssystem i Sverige som grundar sig i att mycket ska vara statligt finansierat så blir det lite svårt då staten inte vill finansiera.

Facket på vinterjobbet

Ska försöka summera lite vad vi (LO/SSU) har gjort under veckan uppe i tärnaby/hemavan.
Samt även, klimpfjäll, kittelfjäll saxnäs m.f. Vi har varit ute på en mängd arbetsplatsbesök och träffat unga och gamla arbetare. Vi har funnts ute i backarna, stått vid centrumhuset och svarat på frågor. Vi har kört LO:s projekt stora resan. Sen har vi även fått en hel den bra och positiv feedback, det är många som tycker det är bra att vi kommer ut och syns. Sen finns det naturligtvis saker som kan bli bättre. men på det stora hela så har det varit en lyckad turné.

RSS 2.0