Allt hänger ihop

Varför har vi sjukt hög arbetslöshet i Sverige idag?
Varför har vi sämre och sämre betyg i skolan idag?
Och varför gör ingen något åt det?
 
Man kan väl tänka sig att det nya arbetspartiet bör göra något. Fast det är klart, de har ju satsat på de som jobbar. Gett dom lägre skatt. De har satsat på skolan genom att ta bort möjligheten för de elever som pluggar på yrkesförberedande linjer att läsa på högskola, och naturligtvis sänkt antalet högskoleplatser.
Men vänta nu, hur hjälper man de arbetslösa genom att sänka skatten för de som jobbar? Och ja, tvingar de arbetslösa att vara utan all stöd och hjälp de första 90 dagarna. Det gör man inte, och snart ska ni få veta varför.
 
Men skolan då? Betygen sjunker, så då får de som, när de är 15 år unga, bestämt sig för att gå en yrkesförberedande utbildning inte möjlighet att läsa vidare sen, för då löser man problemet med sämre betyg... Eller? Nä, så klart att man inte gör. Fast allt hänger ihop. 
Hurdå undrar ni säkert. 
 
Så här ligger det till, naturligtvis kan inte regeringen gå ut och säga att man tycker att det är bra med hög arbetslöshet, dom räknar helt enkelt med att de svenska folket är för korkat för att fatta. Om mbarett ett, som allmänheten definierar som ett, problem, men själva tycker man inte att det är något problem så gör man naturligtvis inte något åt det. Vilket är precis vad som händer nu. 
Man vägrar försöka lösa arbetslösheten för att gynna företagen, så länge som arbetslösheten är hög så är det lättare för företag att hålla ner lönerna för arbetarna.
Ja men det är ganska logiskt ändå. Kolla bara bostadsmarknaden till exempel, finns det många lägenheter så sjunker priset, dvs att tillgången är större än efterfrågan. Samma sak gäller på arbetsmarknaden, när tillgången på arbetare är stor ( hög arbetslöshet) så hålls priset på arbete nere ( lönen). 
ja, okej. Det låter rimligt, men vad har det med skolan att göra?
 
Om man begränsar möjligheten för vissa grupper av människor (de som valt yrkesförberedande utbildningar) så minskar deras möjlighet att ta ett jobb utanför deras grundyrke, vilket leder till att yrken som många utbildar sig till får ett överskott av arbetskraft, dvs tillgången ökar, vilket sänker lönerna. 
Usch, det låter nu soaritt regeringen gör detta med flit, javisst gör de det. 
Men allvarligt talat, det här låter inte alls bra, hur ska vi lösa det?
 
Vi måste börja med att byta regering, till en regering som ser människor och inte bara arbetskraft (som ska vara gratis)
När vi gjort det om ca 13 månader så börjar jobbet. Vi måste börja med att ge arbetslösa en chans att komma in på arbetsmarknaden genom bland annat jobb, praktik och utbildning. Ett bra sätt kan vara att börja bygga bostäder, då det är en stor bostadsbrist i Sverige idag. 
Sen måste vi se till att alla har samma möjlighet att kunna läsa vidare till något annat om man skulle vilja det, dvs faktiskt satsa på utbildning. 
Vi måste se till att de som ändå inte kommer ut arbete har en arbetslöshetsförsäkring som man kan leva på medan man är mellan jobben. 

Kommentarer
Postat av: Janne

Jag förstår hur du tänker men vad menar du egentligen? Vi har ju möjligheter att ändra inrikning på livet när vi känner att vi vill (eller är mogna) alldelens gratis! Jag engagerar mig lite politiskt ska erkännas, vem som gör vad i sthlm osv, men faktiskt har vi ett ganska stabilt skyddsnät med massor av möjligheter för gräsrotsbyråkraten att påverka och stödja de som behöver det, även gällande utbildning... Även om vi ser att enskilda drabbas/försummas/osynliggörs med tråkiga konsekvenser ibland!

Svar: Först och främst så är det bra att du engagerar dig lite, om inte annat bara för att ha lite koll på var partierna står inför alla val som kommer under nästa år. Och vad jag menar är att Jag tycker att den regering som vi har idag inte tar sitt ansvar, jag tycker att dom sitter på arslet med tummarna långt uppe i röven och blundar för hur det ser ut i Sverige.
Det är lite spännande för å ena sidan så säger moderaterna att politiken inte ska lägga sig i jobben, utan att det är något som marknaden ska sköta. Då kan man förstå en del av deras ovilja att anstränga sig för att minska arbetslösheten. Men å andra sidan så vill dom gärna blanda sig i när det är avtalsförhandlingar och liknande, då är det helt plötsligt okej för politiken att blanda sig i jobben. Så länge som det potentiellt kan försämra för arbetaren så ska politiken tydligen blanda sig i.

Poängen är att det finns ett antal områden som har försämrats under senaste åren, jobb och skola är två av dessa områden, och försöka visa på att om man plockar bort möjligheten för vissa grupper att läsa vidare, eller i alla fall försvårar så bidrar det till att hålla arbetslösheten uppe.

Som du säger så har vi ett skyddsnät, jag vet inte om jag vill kalla det stabilt då det i mina ögon håller på att fallera.
Ta a-kassan till exempel, nu i september kommer det ytterligare åtstramningar i den. För att kontrollera de arbetslösa ännu mer, är det rätt väg att gå för att minska arbetslösheten?!
Sjukförsäkringen är ju katastrofalt dålig idag,
Kolla på vad regeringen gjort med socialförsäkringsavgiften, eller arbetsgivaravgiften som vissa kallar den, där de har omfördelat procentenheterna inom försäkringsavgiften en hel del.

Så för att summera, så länge vi har en regering som inte vill stötta marknaden och göra något åt skolan så kommer vi att ha en hög arbetslöshet. Och med en röd regering så är jag övertygad om att det kommer bli bättre än vad det är idag.
Patrik Enkvist

2013-08-22 @ 11:48:14
URL: http://www.ersmark.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0